Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2006 01:58 - Славова крепост
Автор: kreposti Категория: Други   
Прочетен: 1606 Коментари: 1 Гласове:
0



Общи сведения за крепостта.



Тагове:   крепост,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :)
07.01.2009 13:22
На километър от днешното живописно градче Мелник се намират останките от Деспот-Славовата крепост, известна още и с името Мелнишка. Следи от нея са открити в основите на църквата Св. Никола. Предполага се, че е построена през XI в., но през XIII век е разширена и подобрена по времето на управлението на деспот Алексий Слав. Оттам тя носи и името си Славова крепост.

Близкият град Мелник през Средновековието е бил важен културен, търговски и религиозен център. През Римския и византийския период е бил и със статута на императорско имение. Археолозите, изучаващи района, са открили и останки от древен храм на Артемида. През епохата на Второто Българско Царство се утвърждава и като епископско и митрополитско средище. Целта на крепостта е била да брани богатствата на района, който за известно време е бил и резиденция на деспотите Алексий Слав и Драгота.

Крепостта е била с площ около 3000 кв.м. и е имала формата на издължен неправилен многоъгълник. Днес е езапазена само часто от източната й стена, която на места се извисява до 10 метра височина. При разкопки са открити и части от южната и западната й стена.
цитирай
Търсене

Архив