Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2006 02:00 - Вишеград
Автор: kreposti Категория: Други   
Прочетен: 4013 Коментари: 3 Гласове:
0



Общи сведения за крепостта.



Тагове:   Вишеград,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iveta73 - немога да разбера какво искаш да ...
31.12.2006 20:55
немога да разбера какво искаш да разбереш за Вишеград?Да не би да си ходил там?
цитирай
2. анонимен - :)
07.01.2009 13:10

Средновековната крепост Вишеград е сред най-известните в Родопите – често е споменавана в хрониките на византийските летописци. Разположена на огледен връх над река Арда, тя е контролирала главната пътна артерия, минаваща от тук. И до днес стените й са запазени до височина 6 метра. От нея се открива чудесна гледка към язовир Студен кладенец и град Кърджали.
цитирай
3. анонимен - :)
07.01.2009 13:14
Вишеград Тази родопска крепост се намира на десния бряг на р. Арда и е разположена върху скалист връх над яз. "Студен кладенец". Крепостта е малка, 562 кв. м, а запазените й стени са високи до 8 м. Построена е най-вероятно през ХІІ-ХІІІ в. Името на крепостта име славянски произход и означава "висок град", име давано на крепости и в други славянски държави.Крепостта се намира непосредствено северно от едноименното село и до нея се стига по коларски път. Стените преизползват основите на по - ранна крепост строена през античността.
Сред местното население е известна с топонима Хисар Юстю /Горна Крепост/. По план и по размери представлява типичен феодален замък от средните векове.Според проучвателите и топонима предположенията са че е представлявал резиденция на областния управител на областта Ахридос.В пряка връзка е с голямата крепост Мнеакос /Моняк/ която е на хълма отсреща.
цитирай
Търсене

Архив