Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2006 01:58 - Стрелча
Автор: kreposti Категория: Други   
Прочетен: 1658 Коментари: 1 Гласове:
0



Общи сведения за крепостта.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :)
07.01.2009 13:20
Стрелча е малък град, разположен в сърцето на Същинска Средна гора. Намира се на около 110 км от София, на 12 км от Панагюрище и на 24 км от Копривщица, а населението на градчето е около 5000 души.

В миналото тези земи са били обитавани векове наред от тракийското племе беси, които почитали бог Дионисий. За богатото културно наследство, което са ни оставили, днес свидетелстват над 300 могили, някои от които проучени и отворени за посетители.

Беското царство просъществувало до средата на I век, когато тези земи влезли в пределите на новообразуваната Римска провинция Тракия. Този район влиза в границите на младата Българска държава през IX век. Останките от крепостта Стрелчанско кале днес свидетелстват за тази епоха. Калето се намира на няколко километра от днешния град и просъществува до ХІV век. В подножието на крепостта векове наред е просъществувал средновековен град с името Стрельч или Стрелец-град. Градът се е преместил, но името му, макар и видоизменено, е запазено до днес.

В периода на Възраждането Стрелча е един от центровете на просвета и култура в региона. Стрелчанци поемат още на 20 април 1876 година щафетата на Априлското въстание, за което впоследствие са жестоко наказани. Голяма част от населението напуска града и се завръща едва след Освобождението през 1878 година.

През 1969 г. градът е обявен за балнеоложки курорт. Причина за това са лековитите минерални води, извиращи в региона. Днес Стрелча е един от най-популярните български балнеоложки курорти, който освен лечение и релакс, предлага много възможности и за културен туризъм.

Сред забележителностите в района на града са гробницата и храмът-светилище при Жаба могила. Те се датират от времето на бесите, а находките могат да бъдат разгледани в градския исторически музей.

Стрелчанското кале е средновековна крепост, чиито останки днес могат да бъдат разгледани на около 2 км и половина от града, на брега на река Стрелченска луда Яна. Приятен пешеходен маршрут води от града до руините за по.малко от час.

Причудливите скални образувания, които будят възхищение и изумление, са разположени в седем местности около Стрелча - Грекински гьол, Гораница, Гарванов камък, Турчанов камък, Арабушка поляна, Киселицата, Габровица. Стрелчанските скални образувания са под закрилата на Закона за защита на природата.

В покрайнините на града могат да се видят останките от древно римско селище, както и многобройни светилища от тракийско време, пътища и мостове, запазени отчасти и до днес. Самият град също има с какво да се похвали – тук Българското Възраждане е оставило в наследство чудесни примери за майсторско строителство.

Няколко хотела на територията на града предлагат приятна обстановка и разнообразни възможности за спа и релакс. В близост се намират и други интересни туристически дестинации – Панагюрище, Копривщица и култовия комплекс Старосел. Любителите на природата и пешеходния туризъм няма да останат разочаровани, защото от Стрелча започват многобройни и разнообразни маршрути, водещи до Хисаря, Карлово, връх Вълк, Барикадите, връх Богдан, Жаба могила, Каменната приказка, Крепостите и много други интересни места.
цитирай
Търсене

Архив